Компанія Google після того, як створила свою власну мову програмування заявила про свою нову розробку! Google має намір замінити старий та звичний HTTP на новий протокол взаємодії інтернет-серверів та клієнтів – протокол SPDY.

Виникає лише одне-єдине запитання: «Навіщо?». Відповідь проста: зробити інтернет більш швидким та більш якісним.

Протокол HTTP дуже простий і надійний, він використовується з 1996 року. Але це не заважає фахівцям з Google дивитися на нього як на анахронізм у сучасному інтернеті. Google говорить про те, що працює над новим протоколом за назвою SPDY, що дозволить підвищити швидкість роботи в інтернеті майже вдвічі.

Зневажливе відношення Google до старого протоколу HTTP виправдано ще й тим, що такий гігант як Google може впливати (і впливає) на напрямки розвитку інтернет-технологій. І тим самим стимулює появу нових технологій і протоколів, що покликані прискорити зв’язок між web-серверами й клієнтами.

У компанії стверджують, що в лабораторії вже отримано прототип web-сервера й клієнта, що працюють по новому протоколу SPDY. І хоча на даному етапі не вдалося одержати подвоєння швидкості роботи, протокол SPDY має потенціал для досягнення кращих результатів.

Що вдалося довідатися про протокол SPDY на сьогоднішній день:

  • SPDY забезпечує значне стиснення заголовків запитів та відповідей. Лише це може значно підвищити швидкість з’єднання у деяких випадках.
  • SPDY базується на SSL, і дає можливість створювати багатопотокові TCP-з’єднання.
  • SPDY поєднує запити клієнтів, тим самим зменшує вимоги до пропускної здатності каналів.
  • SPDY надійно працює через проксі-сервери та старе мережеве устаткування.

Варто додати, Google не приховує вихідний код та документацію по протоколу SPDY.

Ну що ж, скоро заживемо. Інтернет буде “літати” файли завантажуватимуться в мить ока, а ми сидітимемо перед монітором за чашечкою кави 🙂