Заявку на реєстрацію домену .укр було подано в ICANN 16 листопада 2009. Корпорація з присвоєння імен відмовилась реєструвати це доменне ім’я, пише «Lifenews.ru». З чим це пов’язано? Однозначно, не з політичною чи економічною ситуацією у країні. Корпорацію не влаштувала кількість букв у імені. Їх три, а в рамках програми «Fast Track» національні доменні імена повинні складатися з двох букв.

Кириличний домен .укр відповідає усім стандартам міжнародної організації ICANN. Про це заявив президент компанії «Центр Інтернет-імен України» (ТМ Ukrnames) Олексій Пташний, пише «ЛИГАБизнесИнформ».

За словами Пташного, в ході зустрічей «Ukrnames» та УМІЦ (Український мережевий інформаційний центр) з представниками ICANN в Сеулі українців запевнили в тому, що очевидних технічних проблем, пов’язаних з реєстрацією українського кириличного домену .укр, не існує.

Крім того, в офіційних документах ICANN, що стосуються процедури «Fast Track», не міститься жодних критеріїв, які б не задовольняв кириличний домен .укр. «Процедура подання заявки на домен .укр була виконана УМІЦ з дотриманням всіх необхідних умов, встановлених ICANN, в тому числі, вибір доменного імені .укр був підтриманий урядом України», — прокоментував ситуацію президент «Ukrnames».

Як пояснив експерт, ідея національного домену полягає не в тому, щоб бути унікальним за будь-яких умов, а в тім, щоб «бути органічним та природнім для українців, необхідним та зрозумілим, перш за все, їхньою мовою».

«Також, для України важливо, щоб такий домен забезпечував його використання як українською, так і російською мовами. Кожному з нас знайомі назви таких потужних галузевих організацій як «Укртелеком», «Укрпошта», «Укрзалiзниця». Зовсім не випадково префіксом у їхніх назвах є «Укр». Для більшості україно- чи російсько-мовних громадян власне УКР більш за все асоціюється з Україною», — підкреслив Пташний.

Крім України, невдача в реєстрації кириличного доменного імені спіткала також Болгарію. Цю країну з доменом .бг не затвердили, тому що буква «г» схожа на «r» англійську. А символи повинні бути підібраними таким чином, щоб не було плутанини з латинськими літерами. У доменного імені .рф такої плутанини немає, тому що «ф» — унікальний кириличний символ. Наразі, крім України, Росії та Болгарії, ніхто на кириличні домени заявок у ICANN не подавав.

P.S. Все ж таки кириличний домен .укр певним чином підтримується і зареєструвати його (при наявності торгової марки) можливо. Заявку на реєстрацію можна подати на сайті sv-host.biz