Переважна більшість таблиць, що встановлені на будинках міста, була виготовлена ще у радянські часи. І жодна з них не відповідає поставленим вимогам. Вони не надійні, не читабельні, не довговічні (особливо це стосується сучасних таблиць-касетонів). І, звісно, на жодній із них немає транслітерації.

Львів. Підвальна

Найближчим часом у Львові будуть встановлені нові таблички з назвами вулиць. Їх розробка та виготовлення фінансується Європейським союзом у рамках проекту «Створення туристично-інформаційної інфраструктури у Львові».

Вимоги, яким повинні відповідати таблички:

1. Транслітерація написів
Найбільшою проблемою, з якою стикаються іноземні туристи у Львові є нерозуміння ними кириличної абетки. Тому обов’язковою умовою при розробці туристичного знакування в місті була наявність транслітерації на всіх його елементах.

2. Читабельність
В процесі проектування слід опиратися на те, що написи повинні швидко зчитуватись водіями, велосипедистами, людьми із вадами зору, людьми на інвалідних візочках, в умовах хмарної погоди, а також сутінків та темної пори доби.

3. Відповідність (неагресивність) до міського середовища
Всі елементи системи міського знакування повинні бути неагресивними до середовища але конкурентноздатними до вивісок та зовнішньої реклами, що розташована на фасадах будинків.

4. Довговічність
Таблиці повинні бути стійкими до погодніх умов (висока вологість), зручними в обслуговуванні (легко митись), вандалостійкими (міцність, надійне кріплення до будинку).

5. Економічність
Таблиці повинні бути недорогими у виготовленні при малих тиражах (від 1 шт.)

6. Відповідність до світових норм з ознакуванння
Система піктограм, кольорове вирішення знаків, переклад та транслітерація іноземними мовами повинні відповідати загальносвітовим нормам по знакуванню, щоб закордонні туристи не були змушені тратити час на її розуміння.

7. Унікальність
Система знакування (і таблички, зокрема) не повинна повторювати жодної із вже існуючих розробок, елементи системи, на які можуть поширюватись авторські права, повинні бути ліцензованими. Система туристичного знакування розробляється тільки для Львова і не може бути використана у інших містах.

Джерело матеріалу
Коментар Лєбєдєва

P.S. Від себе можу лише додати, що ідея дуже хороша і хотілося б чимшвидше бачити її відображення на вулицях рідного Львова.