Доведеться купити нову системну плату, пам’ять, блок живлення і кулер. Ну і, зрозуміло, сам новий процесор Intel Alder Lake, який теж дешевим не буде.

Платформа Intel Alder Lake, офіційний дебют якої очікується на початку осені, обіцяє бути проривною. По-перше, самі процесори будуть побудовані за принципом big.LITTLE з великими і малими ядрами – Intel Alder Lake, по суті, стануть першими такими по-справжньому масовими CPU на архітектурі x86. По-друге, платформа буде підтримувати шину PCIe 5 і пам’ять DDR5. Але у всіх цих перевагах і нововведеннях є зворотна сторона медалі: перехід з будь-якої нинішньої платформи Intel на Alder Lake вимагатиме величезних фінансових витрат з боку користувача.

Intel Alder Lake

Intel Alder Lake дебютують з новим процесорним роз’ємом LGA1700, тому автоматично буде потрібно купити сумісний процесорний охолоджувач, не кажучи вже про нову материнську плату серії 600. Пам’ять DDR5 – теж нова, і її теж доведеться купувати. Втім, за чутками, молодші CPU лінійки Intel Alder Lake будуть підтримувати DDR4, так що при покупці відповідної системної плати тут можна буде трохи зекономити.

ATX12VO connector Intel Alder Lake
Зліва – старий добрий 24-контактний роз’єм, праворуч – новий 10-контактний ATX12VO

А ось заощадити на блоці живлення (тобто встановити в нову систему вже наявний БП) якщо і вийде, то не у всіх. Нагадаємо, в системних платах для Intel Alder Lake повинен масово дебютувати новий 10-контактний роз’єм живлення ATX12VO, але тут є застереження: за чутками, він спочатку буде застосовуватися лише в моделях материнських плат початкового рівня H610 і B660, в той час як в топових моделях на чіпсеті Z690 як і раніше буде використовуватися 24-контактний роз’єм. Але користувачам від цього навряд чи буде легше: заощадивши на пам’яті DDR5, доведеться купувати новий блок живлення… В гіршому ж випадку доведеться купувати майже всю систему цілком: з процесорним охолоджувачем, пам’яттю і блоком живлення – крім самого CPU Intel Alder Lake та системної плати. Такий апгрейд може вилитися в кругленьку суму.