Про доцільність впровадження нового кириличного домена для України та доменів, що відповідають іншим формам писемності світу взагалі, говорити не будемо. Моя суб’єктивна думка — вони не потрібні. Та маємо, що маємо. 28 лютого Рада директорів ICANN на своєму засіданні задовольнила запит на делегування для України кириличного домену верхнього рівня .УКР.

Кириличний домен верхнього рівня .УКР

Домен верхнього рівня .УКР делеговано Українському мережевому інформаційному центру (УМІЦ), який і буде його адміністратором. Вже ведеться робота по створенню Правил реєстрації доменних імен в новій доменній зоні і за кілька місяців вже можна буде очікувати початку реєстрації кириличних доменів.

Першими, звичайно ж, будуть домени другого рівня, такі як .ком.укр, .орг.укр, .нет.укр. Потім регіональні — .київ.укр, .львів.укр та інші. А власникам сайтів (компаній) доведеться створювати нові домени в цих зонах…

УМІЦ є уповноваженою некомерційною організацією з адміністрування адресного простору в Україні і, за сумісництвом, також є адміністратором коду України +380 в підсистемі нумерації телекомунікаційної мережі загального користування (ТМЗК) за протоколом ENUM.

Оновлення: Цими днями ICANN (міжнародна некомерційна організація по керуванню інтернетом) завершила процедуру делегування Україні кириличного домена .УКР.

Як повідомляє адміністратор домена Український мережевий інформаційний центр (УМІЦ), новый домен вже з’явився в кореневій структурі доменних імен інтернету. На сьогодні в новій зоні вже працюють два сайти: сайт самого УМІЦ (уміц.укр) та сайт про доменну зону .УКР (тест.укр).