Редірект 301 (Moved Permanently 301) — цей код редиректу означає, що сторінка або сайт були переміщені на нову адресу і будуть перебувати там завжди. При цьому користувачі будуть направлятися на нову адресу, а пошуковики ще будуть індексувати стару. При 301 редіректі відбудеться склейка старої та нової адрес: параметри такі як PageRank та тІЦ, а також вага сторінки і контрольна вага старої адреси будуть передані новому URL.

Якщо ви хочете змінити URL-адресу сторінки, що відображається в результатах пошуку, рекомендуємо використовувати переадресацію 301 (301 редірект), що виконується сервером. Це найкращий спосіб забезпечити перехід користувачів і пошукових систем на потрібну сторінку. Код статусу 301 означає, що запитувана сторінка остаточно переміщена в нове місце розташування.

Використовувати переадресацію 301 особливо зручно в наступних випадках:

  • Ви перемістили свій сайт на інший домен і хочете, щоб здавалося, ніби переходу взагалі не було.
  • Користувачі можуть отримати доступ до сайту, використовуючи кілька різних URL-адрес. Наприклад, потрапити на сторінку можна кількома способами: http://example.com/home, http://home.example.com або http://www.example.com. Іноді буває зручніше вибрати одну з цих URL-адрес в якості канонічної і використовувати переадресацію 301 для перенаправлення на неї трафіка з інших URL. (Для настройки основного домену можна використовувати Інструменти для веб-майстрів.)
  • При об’єднанні двох сайтів потрібно, щоб всі посилання на застарілі сторінки вказували на сторінки, що діють в даний момент.

Способи встановлення 301 редіректу:

Щоб встановити переадресацію 301 для сайтів, розміщених на серверах Apache, необхідно внести зміни в файл сервера .htaccess. (Якщо у вас виникли сумніви з приводу доступу або ПЗ сервера, зверніться до постачальника послуг хостингу.) Додаткові відомості можна знайти в навчальному посібнику по файлах .htaccess для Apache і керівництві по зміні URL-адрес для Apache. Якщо сайт знаходиться на сервері під керуванням іншого ПЗ (програмного забезпечення), зверніться до вашого постачальника послуг хостингу.

Редирект з номером помилки 301 (moved permanently) — це найкращий спосіб зберегти рейтинг сайту в пошукових системах при перенесенні його на новий домен або зміні системи управління контентом.

Переадресацію можна виконати декількома способами, в залежності від встановленого програмного забезпечення.

301 редирект в .htaccess

При використанні апача (apache) на сервері, переадресацію можна просто виконати за допомогою файлу .htaccess, однак, при цьому, не забути включити модулі mod_alias (для підтримки директив Redirect, RedirectPermanent і RedirectMatch) і/або mod_rewrite (для використання реврайта) в php.ini.

Редирект з допомогою директиви Redirect або RedirectPermanent модуля mod_alias

Redirect 301 /old-page.html http://new-domain.com/new-page.html

або

Redirect permanent /old-page.html http://new-domain.com/new-page.html

Недоліком даного способу є те, що всі адреси, які необхідно перенаправити, потрібно перераховувати один за одним, кожен окремо.

Також можна використовувати RedirectPermanent для аналогічних цілей.

RedirectPermanent /old-url.html http://new-domain.com/new-url.html

301 редирект в панелі керування хостингом

А можна піти простішим шляхом і налаштувати переадресацію 301 просто в панелі керування хостингом. Назви та послідовність дій можуть відрізнятися залежно від виду панелі керування, та принцип приблизно той самий — заходимо в налаштування домена, шукаємо розділ «редиректи» (переадресація, перенаправлення) і там вказуємо звідки куди потрібно переносити трафік: