Втрата даних може статися на будь-якому пристрої, який здатний ці дані зберігати – комп’ютер, планшет, флешка… Причини втрати даних: людська помилка, пошкодження файлу чи пристрою, злом, віруси і шкідливі програми, механічне пошкодження жорсткого диска, збій в живленні, пролита кава і т. д.

Є кілька дорогих способів відновити втрачені дані, але є і безкоштовні альтернативи, що дозволяють здійснити відновлення файлів.

Пам’ятайте, що як тільки сталася втрата даних, слід одразу ж припинити роботу з диском.

Чого не варто робити при відновленні даних:

  • Намагайтеся не використовувати пристрій, на якому вам потрібно відновити файли.
  • Не зберігайте відновлені дані на той самий накопичувач, з якого проводиться їх відновлення.
  • Не завантажуйте і не встановлюйте програми для відновлення даних на зовнішній пристрій або жорсткий диск, з якого буде здійснюватися відновлення інформації.

Для відновлення загублених даних скористайтеся наступними безкоштовними програмами:

EaseUS

EaseUS Data Recovery Wizard служить для відновлення втрачених даних з USB-флешок, дисків, карт пам’яті та інших носіїв, повертає файли, навіть якщо вони були видалені з корзини. Забезпечує відновлення розділів файлових систем Windows, таких як FAT і EXT, також підходить для роботи з Windows 8.

EaseUS Data Recovery Wizard

Ця програма володіє трьома варіантами допомоги: відновлення розділів (Partition Recovery), повне відновлення (Complete Recovery), відновлення видалених файлів (Deleted File Recovery). Втрачений файл може бути знайдений автоматично або ж шляхом введення імені файлу. Програма швидко знаходить загублені файли і відображає їх ієрархічним деревоподібним списком. Потім ви можете вказати шлях для збереження відновленого файлу.

EaseUS має два режими сканування: швидкий і глибокий. Це зручна і ефективна програма, що дозволяє повернути видалені і втрачені дані. Глибоке сканування допомагає знайти файли після форматування або в разі, якщо швидке сканування не допомагає.

DMDE

DMDE Free Edition — ефективна програма для пошуку, редагування і відновлення даних на дисках. Завдяки використанню спеціальних алгоритмів, DMDE може відновити структуру директорій і файлів в деяких складних випадках, коли інші програми не дають потрібного результату.

DMDE Free Edition

Володіє такими безкоштовними функціями, як дисковий редактор, простий менеджер розділів, створення образів і клонування дисків, реконструкція масивів RAID, відновлення файлів у поточній панелі. DMDE підтримує файлові системи NTFS/NTFS5, FAT12/16, FAT32, exFAT, Ext2/3/4 і працює у Windows 98/…/XP/Vista/7/8/8.1. Конструктор RAID дозволяє зібрати віртуальний масив і підтримує RAID-0, RAID 1, RAID-4, RAID-5, RAID-6.

NTFS утиліти призначені для копіювання, видалення файлів, створення, виправлення, видалення директорій без використання стандартного драйвера NTFS. DMDE підтримує національні імена, великі диски, великі файли, великі сектори, трансляцію секторів, стислі файли NTFS та інші спеціальні можливості.

Recuva

Recuva – безкоштовна програма, розроблена творцями CCLeaner для Windows, що дозволяє відновити видалені дані з флешки або жорсткого диска, карт пам’яті або інших носіїв, які мають файлову систему exFAT, NTFS, and FAT.

Recuva

Користувач може вибрати тип файлу, який він намагається відновити, чи то документ, фотографія, чи електронний лист. На вибір два види пошуку – швидкий або глибокий. Глибоке сканування займає більше часу, але дає кращі результати. Вам просто потрібно натиснути кнопку Start і дочекатися закінчення сканування.

На вкладці «Дії» ви можете додати показ прихованих/системних файлів, файлів нульового розміру, надійно видалених даних і невидалених даних з пошкодженого носія. Після завершення сканування ви побачите список знайдених файлів з означеним ступенем пошкодження. Якщо робота майстра відновлення вас не влаштувала, ви можете перейти до розширеного режиму. Recuva доступна в портативній версії і важить не більше 3 Мб, що дає їй перевагу над іншими програмами.