Розглядав сьогодні кілька сайтів. Дивуюся сам, як на них натрапив. Ні фантазії, ні змісту. В очі одразу кидається лиш ганебний дизайн, дешевістью аж тхне!!

Чому в Україні такий жалюгідний рівень дизайну? Чому з 50 мільйонів чоловік, ну нехай 40 з копійками, не можна знайти кілька сотень талановитих (якщо не геніальних) дизайнерів? Ніби і техніка є, і умови дозволяють, є все, що потрібно для створення здобутків світового рівня. Чого ж не вистачає?

Виховання — це раз. Освіти — це два.

Виховання — не в сенсі батьківського, а в сенсі — культурного. Що бачить дитина з перших днів свого життя? Що бачить підліток, коли підростає? Світ, створений тими, хто жив до нього. Совок! Нехай пройшло вже більше 15 років, майже 18, совок так і залишається совком. А переважна більшість сприймає його як непорушну реальність. І зовсім не багато хто в силі зрозуміти, що може бути інакше й що зміна реальності під силу кожному. Варто лише захотіти.

Освіта — це окрема розмова. Якщо школа не навчила розмовляти грамотно і писати без помилок, то хто навчить? Як можна на сайті серйозної компанії, зі світовим іменем, допускати помилки у текстах? Як можна на сайті фірми, що просуває свої послуги по всій країні, допускати елементарні помилки в перших же реченнях головної сторінки?

Цього, мабуть, не збагну ніколи…

Який вихід? Самоосвіта — це раз. Виробити своє власне бачення прекрасного — це два! Ігнорувати все, що видно довкола. Тримати в полі зору тільки те, що проходить особистий контроль якості. Якщо щось зроблено погано, не намагатися себе переконати, що воно добре. Застосовувати це правило до всього. Знаходити прекрасне навіть там, де про нього не попереджала реклама. Не дозволяти себе обманювати.

Оформлення сучасних українських міст справляє гнітюче враження. Навіть, якщо говорити про міста обласного значення. 98% магазинів та рекламних плакатів на вулицях оформлені без жодного смаку. Дилетантами з великої букви. Ні замовники, ні виконавці замовлень не в змозі, навіть, зазирнути за грань того світогляду, що в них уже сформувався після відвідування сусідніх вулиць.

Щось подібне відбувається і в галузі створення сайтів. На що орієнтується замовник сторінки? На такий же сайт конкурента, створений бездарним веб-майстром. Безграмотність, непрофесіоналізм і дилетантизм породжують самі себе. Усе рухається по колу, сніговий ком росте.

І до чого він докотиться?..