Моїм першим браузером була Opera. Досить шустрий оглядач з непоганим функціоналом, який був готовий до роботи одразу “з коробки” — не потрібно було шукати ніяких модулів чи додаткових плагінів. Класний був браузер…

Все-таки, старенька Opera зіграла величезну роль в сучасному браузеробудуванні. Її творці ніколи не боялися впроваджувати нові функції і завжди прислухалися до думки користувачів. Сьогоднішня Opera хоч і є за документами спадкоємцем знаменитого норвезького браузера, однак вже втратила свої позиції і мало подібна на те, що було спочатку.

Браузер Vivaldi

Кілька років тому Йону фон Течнеру, одному із засновників Opera Software, такий стан справ остаточно набрид, тому він вирішив зайнятися розробкою абсолютно нового браузера. Так з’явився Vivaldi — браузер, який засновано на найсучасніших технологіях, але при цьому він продовжує традиції старої доброї Опери. На початку цього року вийшла перша попередня версія програми.

Що можна відмітити? Vivaldi дуже подібний на стару добру Оперу. Вівальді подібний на стару добру Оперу більше ніж нова Опера подібна на стару добру Оперу! Подібний функціонал, подібний вигляд. Наприклад, як і в Опері тут можна групувати вкладки простим перетягуванням однієї вкладки на іншу. (Цього мені дуже не вистачало в Mozilla Firefox.) Самі вкладки теж володіють цікавою властивістю — вкладка набуває іншого кольору в залежності від кольорової гами сайту, який на даний момент у ній відкрито:

Кольорові вкладки Vivaldi

Важливою особливістю старої Опери був бічний сайдбар, що виконує цілий ряд корисних функцій. Є подібна боковушка і у Вівальді. Відкривається вона клавішею F4 або за допомогою спеціальної кнопки в рядку статусу.

Однією з найважливіших характеристик будь-якого браузера є швидкість роботи і сумісність з сучасними веб-стандартами. З цим у Vivaldi все в повному порядку, адже використовується в ньому той же самий двигунець від Chromium, що і в більшості конкурентів.

Одним словом, Вівальді — хороший браузер для любителів старої Опери. Хоча не все у ньому ще працює так як слід (наприклад, ще не працює поштовий клієнт), однак не будемо забувати, що це навіть не фінальний реліз, а одна з попередніх тестових збірок (яка все ж підтримує українську мову).

А скачати браузер Vivaldi можна з офіційного сайту: www.vivaldi.com